Vælg en side

Historier kan forandre organisationer

PDF-knap
Journalist og forfatter Karen Lumholt, som underviser på DKF’s kurser, er ved at skrive bogen ”Historier der forandrer – storytelling som organisationsudvikling og sensemaking”. Bogen udkommer på L&R Business til februar.

Hvad er det for en bog, du er ved at skrive?

– Det er en bog der samler de erfaringer, jeg har gjort igennem ti år, hvor jeg har arbejdet med storytelling i intern kommunikation og forandring. Jeg benytter mig en smule af andres erfaringer også, fx nogle cases fra nogle af mine ”konkolleger”, efter aftale, selvfølgelig. Desuden bruger jeg nogle af de teoretikere og praktikere, jeg selv læner mig op ad, nemlig Steve Denning og Michael White, som på hver deres måde er fyrtårne inden for den narrative praksis i grupper og organisationer.

Hvad er det du vil med bogen?

– Jeg vil dele det ”skatkammer”, som den narrative tilgang er. At se mennesker og processer på en mere organisk måde, hvor forandringer og kriser er normale, men hvor vores behov for at se en mening med det hele er så essentiel. Vi kan ikke leve uden at kunne se en mening. Mennesker skaber hele tiden mening. Det er derfor vi fortæller plots, næsten hver gang vi åbner munden. Den narrative tilgang tager udgangspunkt i at vi har behov for at se en mening med arbejdet, med forandringerne, med kriserne. De historier, vi fortæller, kan samtidig vise en vej frem og formulere en autentisk vision. Jeg tager altid udgangspunkt i de ægte, virkelige fortællinger, der findes på arbejdspladsen. De rummer enorme mængder vigtig viden. Ikke noget med fiktion eller glittede historier om at ”her går det godt”. Storytelling er ikke at feje problemerne ind under gulvtæppet – tværtimod. Jeg går efter de virkelige, ofte smertefulde historier om at det går op og ned, men altid fortalt på en måde, hvor de peger fremad og understøtter et fællesskab og et håb.

(…)

Hent hele artiklen om narrative processer her